migráció = invázió?

ezek szinonimák: migráció = invázió?

ha nem akkor mi különbözetei meg őket a sebesség (fő/idő), az erőszakosság mértéke (fegyverrel, vagy fegyver nélkül), vagy a cél (ország, munka, béke, a jobb élet reménye), esetleg az adott “új hely” teherbíró/befogadó képessége?

A bevándorlók többségnél nem az EU a cél, hanem egy adott ország. Vajon Magyarországra elindultak volna…?
(büszke lennék, ha igen)

migránsok

Az EU-n belül a célországok migrációs célok, míg a tranzit országok inváziós pontok? Elképzelhető, hogy a célországok az inváziós pontokon tudják tartani a migráló inváziót?

Jelenleg nem hogy egységes válasz nincs az EU oldalon, de úgy tűnik értelmezési problémák vannak a helyzettel kapcsolatban.

migráció: lakóhely megváltoztatása, elvándorlás egy területről, illetve betelepülés egy területre.

invázió: tömeges beözönlés; sok ember, vagy más élőlény egy tömegben való hirtelen megjelenése, és beáramlása egy helyre, területre.

betelepülés: sok ember költözése valahova, főleg olyan helyre, ahol nem sokan éltek azelőtt, hogy ott egy közösséget alkossanak, letelepülés

angolban:
insekt invasion, bird migration…

A madarak migrációját, és a rovarok invázióját tekintve, több gondolat is felmerül… pl. ha egy “új hely” belerokkan egy adott csoport átköltözésébe, akkor tekinthetjük inváziónak, ha az adott hely nem rokkan bele, akkor tekinthetjük migrációnak…?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük