A napelemes (fotovoltaikus) rendszer működése

Magyarország adottságai kedvezőek a napelemes rendszer kiépítéséhez

A beérkező napsugárzás a speciális félvezető elemekben elektromos töltésszétválást generál. A megfelelően méretezett és egymáshoz kapcsolt energiacellák által leadott energia arányos a besugárzott fény intenzitásával. Ennek megfelelően a rendszer az évszaknak és napszaknak, valamint a földrajzi elhelyezkedésnek megfelelően különböző mértékben termel energiát.

A világvezető Németországhoz képest Magyarország természeti adottsága igen kedvező fotovoltaikus rendszerek telepítéséhez.

A napelem (solar) panelek működési elve

A technológia lényege, hogy bizonyos félvezető elemek (pl. szilícium) megfelelő technológiával tudatosan szennyezve olyan tulajdonságokra tesznek szert, hogy „érzékennyé” válnak a fényre, azaz  töltésszétválás (szabad töltéshordozó) jön létre. Ez a rengeteg atomi szinten jelentkező hatás megfelelő technológiával összegyűjtve makroszkopikus szinten is számottevő, mérhető, energiaforrásként felhasználható.

A napelemek főbb típusai

A szilícium napelemek három típusát (kristályosodási módosulat) lehet alkalmazni az igények és korlátok függvényében:

  • monokristályos szilícium napelemek
  • polikristályos szilícium napelemek
  • amorf szilícium napelemek

Míg a mono- és polikristályos modulok hatásfoka 13-18% addig az amorf moduloké 6-9% (a hatásfok a felület/teljesítmény vonatkozásban értendő, így az magasabb hatásfok csupán annyit jelent, hogy ugyanazt a teljesítményt kisebb felületen lehet előállítani.).

25 év működési garancia

A modulok általában 25 év garanciával rendelkeznek, míg az élettartamuk 30-35 év felett van.